Ako imate vremena i volje ili nemate mnogo novaca za nove ukrase ovo je pravo rješenje za vas

Ukoliko želite sami ili sa svojom djecom obogatiti božićno drvce, namještaj ili pokloniti svojim prijateljima i obitelji nešto posebno što ste sami izradili, evo nekoliko ideja kako jednostavno izraditi ukrase i pritom se dobro zabaviti.Suze i srca na drvcu

Vrijeme izrade: jedan sat
Što je potrebno: papir u boji (malo veće gramaže), klamerica (manja), srebrna ili zlatna vrpca, žica

SUZA: Izrežite papir na trake. Dvije trake duljine 30 centimetara, dvije 25 centimetara i jednu duljine 20 centimetara. Poredajte ih po ovom redoslijedu, jednu na drugu – 30, 25, 20, 25, 30 centimetara, tako da ih na jednom kraju poravnate u ravninu. Upravo na tom poravnanom kraju pričvrstite ih klamericom. Kada ste zaklamali jedan kraj, poravnajte druge krajeve traka s najkraćom trakicom, tako da dobijete oblik kakav je na slici. Zaklamajte i taj kraj. Na tom kraju probušite rupicu, provucite vrpcu ili žicu, te ih objesite na željeno mjesto. Možete još na njih staviti šljokice (suhe), što će im još više dati blagdanski štih.

SRCE: Izrežite dvije trake od papira duljine 30 i dvije trake duljine 24 centimetara. Poredajte ih ovim redoslijedom, jednu na drugu – 30, 24, 24, 30 centimetara. Poravnajte ih na jednom kraju i zaklamajte. Druge krajeve papira zavrnite prema unutra da se dobije oblik srca. Na vanjskoj strani trakica koje tvore oblik srca stavite ukrasnu vrpcu i sve skupa zaklamajte. Kako treba izgledati možete vidjeti na slici.


Šarene spirale

Ovo je jedan od najjednostavnijih ukrasa za napraviti, pa možete u izradu uključiti i najmlađe.

Potrebno vrijeme: 1 sat
Što je potrebno: šarene vrpce za zamatanje poklona ili ukrašavanje (duljine 40 cm i oko 4 cm široka) igla, konac u boji ili žica, olovka

 

Kako biste dobili ukras kakav je prikazan na slici, krajeve vrpca presavinite kako biste ih poravnali i nastavite presavijati vrpcu s jednog kraja na drugi na duljinu od kojih 5 centimetara. Kada ste došli do kraja, kroz vrpcu pomoću igle provucite konac ili što ste veće odabrali, u oba smjera. Kada ste provukli konac posložite traku da izgleda kao na slici. Na strani gdje izlazi konac složite čvorić spajajući oba končića, te odredite koliko vam treba biti duljina vrpce za objesiti.


Božićne kuglice s fotografijama

Ovo je savršen poklon koji mogu izraditi vaša djeca za bake, djedove i ostalu obitelj.

Potrebno vrijeme: jedan do dva sata
Što sve treba: Ravnalo, olovka, škarice, šareni papir (malo veća gramaža), šestar ili poklopac od staklenke, dekorativna vrpca, ljepilo za papir, šljokice, flomaster sa šljokicama, fotografije…

Na papiru iscrtajte dva kruga promjera 10-tak centimetara u istoj ravnini. Između dva kruga ostavite prostor od četiri centimetra. Izrežite krugove tako da ih ne prekinete do kraja, nego da budu na krajevima spojeni. Baš kako je prikazano na slici dolje.

Izrežite vrpcu ili žicu 20 centimetara na čemu će visjeti ukras i stavite ju na mjesto gdje se spajaju krugovi. Na to mjesto nanesite lijepilo i presavinite na pola, tako da kružići budu poravnati jedan na drugom i da vrpca bude zalijepljena.
Uzmite malo šarenog papira, izrežite kvadratiće i zalijepite na presavinuti vrh, tako da se dobije što uvjerljiviji dojam božićne kuglice.

Unutra zalijepite fotografiju koju možete razviti u foto studiju ili odštampati na malo boljem printeru u boji.
S unutarnje strane, također možete šarenim flomasterima možete napisati od koga je poklon, a s vanjske strane možete „kuglicu“ ukrasiti po želji.


Kuglica od svile

Ovo je nešto zahtjevniji ukras, te ne preporučamo da se upuštate u izradu s mlađom djecom.

 

Potrebno vrijeme: cijelo popodne ili večer
Što sve treba: Novinski papir, okrugli balon promjera od 45 centimetara, dvije prazne čašice od jogurta, škarice, vrpce od satena ili nekog sličnog materijala, ljepilo za materijal (možete ga nabaviti u hobby shopovima – najbolje je ono koje se miješa s vodom)

Napuhnite balon do potrebnog promjera i postavite da stoji u jednoj čašici od jogurta. Izrežite satenske vrpce na duljinu da jedna može obuhvatiti cijeli balon i da vam na svakom kraju ostane oko 2 centimetra viška. Čim su vrpce deblje, trebate ih manje.

U drugu posudicu izmiješajte ljepilo u kojeg umočite vrpce, ocijedite ih i jednu po jednu lijepite okolo balona. Počnite lijepiti od mjesta gdje se balon napuhuje, preko vrha, sve dok s druge strane ne dođete na istu poziciju. I tako redom. Pazite da vam sve vrpce budu poravnate. Posljednju vrpcu omotajte okolo balona (poput ekvatora), baš kako je na slici. Na mjestu gdje se spajaju sve vrpce napravite mašnu.

Kada se ljepilo posuši, lagano s malenom žličicom ili sličnim tupim predmetom odvojite balon od vrpca. Tek nakon toga ga probušite i izvadite kroz otvore. Na vrhu ukrasa, provedite ukrasnu vrpcu i objesite na mjesto gdje će se posušiti do kraja. Ispod stavite još novinskog papira u slučaju da kapne još ljepila.


Novogodišnje pahulje na prozoru

Novogodišnje pahulje na prozoru – potreban materijal

Za novogodišnje pahuljice bit će vam potrebno zaista malo toga što se može pronaći u svakom domaćinstvu:

  • pahulje od papira (koje možete izrezati sami po već poznatim šemama)
  • pasta za zube
  • spužva za pranje posuđa
  • posuda sa vodom
  • prskalica sa vodom (prazna boca od sredstva za pranje prozora i sl.)

Novogodišnje pahulje na prozoru – izrada

U jednoj posudi pomiješajte malo paste za zube sa vodom da dobijete glatku ujednačenu masu. Pazite da ne bude previše rijetko, jer će se razlijevati .

novogodišnje pahulje na prozoru 2

Foto: FabartDiy.com

Papirne pahulje namočite u posudici sa čistom vodom:

novogodišnje pahulje na prozoru 2

Foto: FabartDiy.com

Operite prozor (da bi se odmastio i da biste uklonili eventualne tragove prstiju). Zatim, prozor pošpricajte uz pomoć prskalice sa čistom vodom tako da on bude mokar. Prislonite vlažne pahulje na prozor, i vodite računa da stoje lijepo i ravno. Uz pomoć spužve za pranje suđa “natapkajte” smjesu paste za zube i vode preko pahuljica, pazeći da se ne pokidaju ili pomjere.

novogodišnje pahulje na prozoru 3

Foto: FabartDiy.com

 Ostavite nekoliko minuta da se pasta za zube osuši i potom pažljivo izgulite papirnate pahuljice.

Vaša zimska kreacija na prozoru je gotova:

novogodišnje pahulje na prozoru 4